Tudomány

Megtanították videóhívást indítani a papagájokat

bo-rmotalka / Getty Images
bo-rmotalka / Getty Images

Megtanították a papagájoknak, hogyan kell videóhívást indítani, hogy ne legyenek magányosak – írja az IFLScience. A papagájok igazi társasági élőlények, akik a természetben hatalmas rajokban élnek, azonban az emberek gyakran csak egy madarat tartanak otthon így könnyen magányosak, depressziósak lehetnek. Egy új tanulmány készítői éppen ezért megtanították nekik, hogyan tudnak kapcsolatba lépni más papagájokkal az internetet használva.

A kísérletben 18 különböző fajt vizsgáltak, köztük jákópapagájokat, nimfapapagájokat és arákat. A madaraknak megtanították, hogy egy csengő megszólaltatásával, valamint a felhívni kívánt papagáj képének megérintésével tudnak videóhívást kezdeményezni.

A hívások akkor értek véget, ha a kutatók úgy látták, az állatokat nem érdekli már a képernyő, vagy frusztrálja őket a másik madár jelenléte. A szakértők úgy tapasztalták, hogy a papagájok 78 százaléka reagált a képernyőn megjelenő másik állatra, és a reakciók különbözőek voltak attól függően, hogy melyik madarat látta a kijelzőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik