Tudomány

Térkép készült a Marsról

A kínai űrkutatás napja alkalmából hétfőn bemutatták az első nagy felbontású színes Mars-térképet, amelyet a Tienven-1 szonda felvételei alapján készítettek – írja az MTI. A 76 méteres térbeli felbontású színes térképet a Kínai Nemzeti Űrhivatal és a Kínai Tudományos Akadémia tette közzé.

A Mars körül keringő Tienven-1 kamerája nyolc hónap alatt, 2021 novembere és 2022 júliusa között 284 felvételt készített, amelyek az égitest teljes felszínét lefedik.

A Földre továbbított felvételek alapján több mint 14 ezer kép feldolgozásából született a bolygó színes térképe.

A nagy felbontású képek segítségével a kutatók számos helyszínt azonosítottak, ezek közül 22 százezernél kisebb lakosságú kínai településekről kapta a nevét a Nemzetközi Csillagászati Unió szabályainak megfelelően.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A Tienven-1-et 2020 júliusában indították útnak, és 2021 februárjában állt Mars körüli pályára. A küldetés Csu-zsung marsjárója 2021 májusában landolt a bolygón, és kezdte meg működését. A rover a tervezett tudományos kutatási feladatainak teljesítése után is folytatta bolygó felfedezését, 358 marsi nap alatt 1921 métert haladt, és jelenleg alvó üzemmódban van.

A Mars körül keringő kínai űrszonda már több mint ezer napja végez tudományos kutatásokat, gyűjt adatokat a bolygóról. A kínai Tienven-1 sikeres küldetése előtt amerikai és orosz űreszköz is landolt már a Marson, emellett India, az Európai Űrügynökség és az Egyesült Arab Emírségek űrszondái is a bolygó körül keringenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik