Tudomány

Második világháborús hajóroncsra bukkantak

Megtalálták a második világháborúban főként ausztrál hadifoglyokat szállító Montevideo Maru japán hajó roncsát – írja az MTI. A hajót több mint 80 évvel ezelőtt találta el egy amerikai tengeralattjáró torpedója, ez volt az ausztrál történelem egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája.

A sydney-i székhelyű Silentworld alapítvány szerint a maradványokat a Fülöp-szigetek partjainál, több mint 4000 méteres mélységben fedezték fel egy szonárral felszerelt robotizált eszköz segítségével.

A hajó 1942. július 1-jén süllyedt el, miután a USS Sturgeon megtorpedózta, a roncsot azóta nem lokalizálták. Az amerikai tengeralattjáró tisztjei nem tudták, hogy a Montevideo Maru hadifoglyokat és civileket is szállított. Az eset mintegy 1060 halálos áldozata között nagyjából 980 ausztrál volt, több mint 800-an hadifoglyok. A hajón az ausztrálokon kívül más országok állampolgárai is tartózkodtak, a Montevideo Maru a Hajnan-szigetre indult az ausztrál fennhatóságú Rabaulból, miután a japánok elfoglalták a várost.

A roncs felfedezését Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is üdvözölte. „Reméljük, hogy ez némi vigaszt nyújt azoknak, akik olyan régóta gyászolták elvesztett szeretteiket” – mondta.

A Montevideo Marut április 18-án találták meg. A kutatást a Silentworld alapítvány a holland Fugro mélytengeri felmérésekre specializálódott céggel együtt végezte az ausztrál védelmi minisztérium támogatásával. A roncs a Fülöp-szigeteki Luzontól északnyugatra, a Dél-kínai-tenger mélyén nyugszik.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter a hajó felfedezésével véget ér Ausztrália tengeri történelmének egyik legtragikusabb fejezete. A Silentworld közleményében kiemelte, hogy a roncsról nem visznek el tárgyakat, és nem keresnek emberi maradványokat sem az elhunytak családjai iránti tiszteletből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik