Tudomány

Talajmenti fagyok is jöhetnek

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Gyönyörű hétvégén vagyunk túl, ami az időjárást illeti, talán ez volt az első idén, amikor a tökéletes tavaszi napsütésben a legtöbben igyekeztek a szabadba. Valójában szerencse, hogy az ismét igen szeszélyes április épp szombatra és vasárnapra tartogatta a legszebb arcát. Hétfőn azonban már egy hidegfront érte el hazánkat, ami jelentős változást indít:

Számottevő eső mellett a hét közepére lehűl az idő, majd fokozatos melegedés után a jövő hétfőn egy újabb hidegfront nyitja a májust

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Fagypont közelébe

Hétfőn tehát nyugatról megérkezett a hidegfront, és ahogy kelet felé, úgy számíthatunk egyre több csapadékra. Napközben záporok, zivatarok kialakulása várható, estefelé azonban több helyen készülhetünk hosszabb esőre. Zivatarok kialakulása miatt hétfőn az ország teljes területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, és hasonló a helyzet kedd tekintetében is.

Országszerte 10-15 milliméternyi csapadék valószínű, miközben a front holnap napközben elhagyja térségünket. A déli óráktól már inkább csak az északkeleti területeken várható csapadék, de egy-egy zápor, zivatar a front nyomában is kialakulhat.

A hőmérséklet is csökken, hétfőn még 20-25 fokot, szerda hajnalban azonban több helyen már talajmenti fagy is kialakulhat, napközben 11-16 fokot mérhetünk.

A hosszú hétvége

A szerda lesz a hét leghidegebb napja, ezt követően naponta egy-két fokot kúszik felfelé a hőmérséklet, de csak hétvégére érjük el az ilyenkor szokásos 17-22 fokot, a kellemes időt azonban helyenként záporok zivatarok kísérhetik.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hosszú hétvége harmadik napján egy észak felől érkező hidegbetörés újabb lehűlést okoz. Május 1. az egyik legcsapadékosabb nap Magyarországon, és a jelenlegi számítások szerint ez idén sem lesz másképp: a hűvösebb időt esők, záporok, zivatarok kísérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik