Tudomány

Egy szenzor könnyebbé és biztonságosabbá teheti a cukorbeteg gyerekek életét

Getty Images
Getty Images

Több mint ötezer diabéteszes gyermek él hazánkban a KSH 2019-es évre vonatkozó adatai szerint. Az 1-es típusú diabétesz napjaink egyik leggyakoribb krónikus betegsége gyermekkorban, hazánkban évente 250-300 új esetet diagnosztizálnak, ami háromszoros növekedés 30 év alatt. Az érintett gyerekek között sokan ráadásul már olyan súlyos a betegséggel élnek, hogy kiszámíthatatlanul, hirtelen jönnek a rohamok, és ha nem kapják meg a nekik megfelelő dózisú inzulint, akkor életveszélyes állapotba kerülhetnek. Szerencsére a diabétesz kezelésében napjainkban technológiai forradalom zajlik, és a fejlődésnek hála egyre több az olyan vércukorszint-mérő szenzor, amely folyamatosan monitorozza a gyerek szervezetét, és érzékeli a közeledő rohamot.

Ma már léteznek például olyan testre helyezhető szenzorok, amik a nap 24 órájában mérik a szöveti cukorszintet, és Bluetooth-kapcsolaton keresztül rendszeresen küldik az az aktuális adatokat egy okostelefonos alkalmazásnak, amin keresztül bármikor és bárhol ellenőrizhető a cukorszint.

Ezek az eszközök nem olcsók, és az összes funkció használatát biztosító mobiltelefonok beszerzésével, és a folyamatos kapcsolatot biztosító mobilnet árával is számolni kell. Mivel a diabéteszes gyermek gondozása eleve költséges, sok családnak jelent problémát megfizetni ezeket a technológiákat. Bár a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gyerekek számára 98 százalékos támogatást biztosít az ilyen szenzorok beszerzéséhez, a használatukhoz szükséges eszközök (pl. okostelefonok) megvétele így is sok családnak jelent a lehetőségein felüli összeget.

Itt jön a képbe a Vodafone Magyarország, ami a DaibErnyő Alapítvánnyal együttműködve azzal támogatná a rászoruló cukorbeteg gyerekeket és családjaikat, hogy a szenzor adatainak fogadását és továbbítását segítő okoseszközt biztosítana az érintettek számára, illetve olyan előfizetést, aminek hála a Vodafone hálózatán keresztül küldhetők és fogadhatók az akár életmentőnek számító értesítések és riasztások.

Április 22. az Országos Gyermekdiabétesz Nap. Az érintettek számára azonban nem csak ez az egy nap különleges, hiszen az 1-es típusú diabétesz folyamatos odafigyelést igényel, ami digitális eszközök nélkül kimaradt élményeket és akár napi húsz tűszúrást jelent. Ezen képesek változtatni a fejlett orvostechnikai eszközök, okostelefonok és a mobilinternet együttes használata. Ezért a Vodafone most okostelefonokat és mobilinternetet adományoz a DiabErnyő Alapítványnak, hogy a technológia a rászoruló családoknak is elérhetővé váljon. Annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívják erre az egészségügyi állapotra létrehozták a vodafone.hu/diabetesz oldalt, ahol a felismerés fontossága mellett  a kezelési lehetőségeket is jobban meg lehet ismerni.

Hogyan működik egy ilyen szenzor?

Egy modern szenzorral és a hozzá csatlakozó okostelefonnal nemcsak monitorozni lehet a szöveti cukorszintet, de akár az is beállítható, hogy értesítések érkezzenek a gyorsan emelkedő vagy csökkenő cukorszintről, sőt, egyes megoldások képesek akár 60 percre előre jelezni a bekövetkező magas vagy alacsony cukorszintet. Az adatok az interneten keresztül megoszthatók a családtagok vagy akár a kezelőorvosokkal/gondozókkal, akik ennek hála távolról is ellenőrizhetik azokat – vagy cselekedhetnek, ha arra van szükség. A legmodernebb megoldások ráadásul már nemcsak a cukorszint változásról, de más információkról is azonnal SMS-t tud küldeni azon személyeknek, akiket kontaktként adtunk meg a szenzor adatait fogadó okostelefonos alkalmazásban.

A jelenleg elérhető szenzorok között már létezik olyan, ami egy rendkívül vékony, a bőr alá érő arany szállal érzékeli a cukorszintet, 24 óra alatt 288 mérést végez, és kiváltja a – főleg gyerekek számára megterhelő – naponta akár 8-10 alkalommal elvégzendő, ujjbegyből történő vérvételt.

Ez a fejlesztés egyrészt elviselhetőbbé teszi a cukormonitorozást, másrészt biztonságérzetet biztosít a betegnek és a hozzátartozóknak egyaránt, az adatok továbbítása és a riasztások pedig lehetővé teszik, hogy fiatal páciens esetén a szülők, gondozók, esetleg pedagógusok a gyermek segítségére siessenek. Egy ilyen megoldás a betegség hatékony kezelése mellett többek között azt is segíti, hogy egy fiatal könnyebben beilleszkedjen, és a betegsége ellenére is teljes életet éljen: például a diabétesz miatt ne kelljen lemondania egy táborozásról az inzulinszint folyamatos figyelése miatt.

Szponzorált tartalom

A cikk a Vodafone támogatásával készült.

Egy szenzor könnyebbé és biztonságosabbá teheti a cukorbeteg gyerekek életét 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik