Tudomány

Viking király kincsére bukkantak

Ezüstkincsre bukkant egy csapat amatőr fémdetektoros a dániai Fyrkat viking-kori földvártól nem messze – írja az Insider. A leletegyüttes dán, német és arab érméket, valamint ezüstből készült golyókat és egy melltűt tartalmaz.

A felfedezés tavaly ősszel született, a tárgyak a 900-as évekből származnak, abból a korból, amikor az egyik legismertebb viking uralkodó, Kékfogú Harald egyesítette Dániát és Norvégiát.

Torben Trier Christiansen régész és az észak-jyllandi múzeumok felügyelője szerint nincs kétség afelől, hogy az érmék a királyhoz kötődnek.

A szakértő szerint a felfedezés lenyűgöző.

Jose Luque Olmedo / Getty Images Illusztráció.

A kincset három személy, Jane Foged-Mønster, Louise Stahlschmidt és Mette Norre Bækgaard találta meg. Stahlschmidt szerint ez detektoros hobbijának csúcspontja.

A tárgyakat először Aalborgban, a felfedezés helyétől nem messze, majd Koppenhágában, a Dán Történeti Múzeumban fogják kiállítani. A régészek megkapták a támogatást a lelőhely további vizsgálatához, így idővel újabb felfedezések születhetnek. A kutatók úgy gondolják, hogy egy település maradványai lehetnek a környéken, Christiansen abban bízik, hogy sikerült megtalálniuk egy viking csarnok nyomait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik