Tudomány

Drogtúladagolás miatt kellett megmenteni egy kutya életét

Naloxonnal kellett kezelni egy pennsylvaniai uszkárt, miután túladagolás alakult ki nála – írja a CNN. A Toodles nevű állatot hétfőn szállították állatkórházba, a kölyköt egy emberrel együtt találták meg, mindketten eszméletlenek voltak. Míg a rendőrség a személlyel volt elfoglalva, a kutyát a járókelők szállították el.

A naloxon nevű hatóanyag képes visszafordítani az opiátok, így a heroin túladagolásának életveszélyes tüneteit.

A kezelés megkezdése után Toodles azonnal jobban lett.

A Társaság az Állatkínzás Megakadályozásáért (SPCA) pennsylvaniai képviselője szerint az egyed valószínűleg fentanilt nyelt le. Az egyelőre nem világos, hogy a kábítószer miként került a kutya közelébe, ahogy az sem, hogy mi történt a vele együtt megtalált személlyel.

Toodlest még hétfőn átszállították az állatkórházból egy menhelyre. A szakértők figyelemmel követték, ahogy a drog kiürül a szervezetéből, a kutya már teljesen felépült. A menhely szerint többen is jelentkeztek, hogy örökbe fogadják, remélhetőleg hamar sikerül gazdát találni az állatnak.

A kutyáknál az emberekhez hasonlóan felléphet túladagolás, esetenként akár kis adag is elég ehhez. A problémát drogokkal foglalkozó rendőrkutyáknál már többször leírták.

A kutyáknál az ópiát-túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, a felállási nehézségek, a parancsokra való reakcióképtelenség, az üres tekintet, a gyengeség, az eszméletvesztés és a légzésképtelenség. A legtöbb példánynál a kitettséget követő 15 percen belül jelentkeznek a tünetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik