Tudomány

Áttörés jöhet a Parkinson-kór korai felismerésében

Alexey Koza / Getty Images
Alexey Koza / Getty Images

Mérföldkőnek számító kutatási eredményt jelentett be a Michael J. Fox Alapítvány. A Parkinson-kórral kapcsolatos kutatások eredményeként sikerült nagy pontossággal azonosítani a betegség kialakulásának egyik biomarkerét, ami még a tünetek megjelenése előtt bejelez – írja az IFLScience.

A The Lancet Neurology című tudományos szaklapban megjelent kutatás szerint ennek segítségével új diagnosztikai módszereket, és terápiás eljárásokat fejleszthetnek ki.

A specifikus biomarkert kereső tesztet αSyn-SAA kóddal jelölték a kutatók. Az alfa-szinuklein (αSyn) egy olyan fehérje, amely az idegsejtekben található. Ez bizonyos emberek esetében hibásan működik, és sérült fehérjékből álló csomókat, úgynevezett Lewy-testeket hoz létre. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy ez okozza-e a Parkinson-kórt, azonban a betegségnek ez az egyik legegyértelműbb jele – teszi hozzá a hvg.

A kutatásba 1100 embert vontak be, köztük olyanokat, akiknél a betegség kialakulásának genetikai kockázat áll fenn, és olyanokat is, akiknél nincs jele ennek. Az eredmények szerint a teszt nagyjából 90 százalékos pontosságú volt, ez az arány pedig még magasabb volt azoknál, akiknél nincs genetikai hajlam a Parkinson-kórra.

Azon emberek esetében, akiknél nem diagnosztizáltak Parkinson-kórt, a teszt az esetek 90 százalékában pozitív volt, ha szaglásvesztés vagy alvászavar állt fenn. Mindkettő összefüggésben áll a betegséggel. A tanulmány szerint a teszt hatékonyságát jelentősen csökkenti, ha nem áll fenn szaglásvesztés az érintettnél, az pedig még jobban, ha egy bizonyos genetikai variánssal rendelkezik. Emiatt a kutatók további vizsgálatokat folytatnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik