Tudomány

Ez a gyógyszer a legdurvább migrént is képes kezelni

Getty Image / Vera Livchak
Getty Image / Vera Livchak

Rengeteg ember küzd világszerte a migrén okozta kellemetlen tünetekkel, azonban egy frissen közzétett kutatás szerint megtalálhatták a gyógyszert, ami még a legsúlyosabb eseteket is képes kezelni – írja a Gizmodo.

Az Egyesült Államokban nemrégiben engedélyezett atogepant azok körében is sikeresnek bizonyult, akik nem reagáltak más kezelésre.

A készítményt eredetileg az epizodikus migrénben szenvedő emberek számára hagyták jóvá még 2021-ben a tengerentúlon. Az epizodikus migrént ekkor úgy definiálták, hogy havonta átlagosan 4-14 napon keletkezik migrén vagy migrénszerű fejfájás. A napi 60 milligrammos dózissal ezt legalább két nappal sikerült csökkenteni a több száz főt alanyon végzett teszt alapján.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) azonban ebben a hónapban kiterjesztette a gyógyszer felhasználási területét, és jóváhagyta a krónikus migrénben szenvedő felnőttek számára. Ez azokat az embereket foglalja magába, akiknek havi 15 vagy még több napon jelentkeznek a migrénszerű tünetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik