Tudomány

Pokoli vérfürdő lett a bolgárok szabadságharcából

Sovfoto / Getty Images
Sovfoto / Getty Images
Példátlan kegyetlenséggel fojtotta vérbe az Oszmán Birodalom a bolgárok szabadságharcát. A 147 éve, 1876. április 20-án kezdődő forradalmat hamar leverték a törökök, ennek ellenére a 15 ezer elhunyt bolgár hazafi áldozata nem volt hiábavaló.

A 19. század második felére az Oszmán Birodalom jelentősen meggyengült, ezzel párhuzamosan a Balkánon pedig egyre erősödtek a nemzeti mozgalmak, amelyeknek célja a törökök által meghódított államok újbóli megteremtése volt. A görögök sikeres szabadságharcának köszönhetően 1832-ben létrejött az önálló görög állam, a cári Oroszország támogatását élvező szerbek pedig az 1830-as évektől nagyfokú belső autonómiára tehettek szert az Oszmán Birodalmon belül. A krími háborút követően 1862-ben, Moldva és Havasalföld egyesülése után létrejött a független Románia is.

A független balkáni államok létrejötte ösztönzőleg hatott a bolgár hazafiakra is, a 19. század közepétől egyre aktívabb nemzetépítő törekvések alakultak ki – írja a Múlt-kor.

A bolgár felkelés

A bolgár hazafiak 1875. május 2-ára általános felkelést terveztek, azonban a szerbek és a montenegróiak által támogatott, hercegovinai  törökellenes lázadás lendülete magával sodorta őket, és két héttel a kijelölt időpont előtt, április 20-án az egyik forradalmi egységük megtámadta a török fegyveres helyőrséget.

A felkelés részleges sikereket ért el, a török egységek azonban kegyetlenséggel verték le a forradalmat. A oszmán harcosok az ellenálló bolgárok lakta Batakon példátlan kegyetlenséggel jártak el, a falu lakosainak nagy részét vadállati kegyetlenséggel, válogatott módszerekkel (lefejezés, élve elégetés, karóba húzás) korra, nemre való tekintet nélkül likvidálták.

Batakon kívül több mint 30 bolgár falut ért támadás, a becslések szerint 15 ezer ember esett áldozatul a megtorlásnak. Májusra szinte már mindenhol elfojtották a felkelést, a forradalom egyik utolsó, heroikus mozzanata a romániai emigrációban élő bolgár költő és forradalmár, Hriszto Botev akciója volt. A bolgárok Petőfije embereivel együtt tört be Észak-Bulgáriába, majd kitartó harcok után, 1876. június 1-jén halt hősi halált.

A forradalom eredményei

Bár a bolgárok szabadságharcát viszonylag hamar leverték a törökök, nem mondható, hogy teljesen eredménytelen volt a felkelés. Az oszmán birodalom kegyetlensége az ellenállókkal szemben ugyanis óriási nemzetközi visszhangot keltett, és világszerte beszédtémává tette a bolgárok helyzetét.

A szláv népek testvériségét hangoztatva 1877-ben a cári Oroszország háborút indított az Oszmán Birodalom ellen, amelyben bolgár, szerb, román és montenegrói csapatok is harcoltak a törökök ellen. 1878-ra a törököket sikerült kiűzni a Balkánról és ugyanezen év nyarán a berlini kongresszuson a nagyhatalmak elismerték Szerbia, Montenegró és Bulgária függetlenségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik