Tudomány

Videón, ahogy pusztul a magyar sárgabarack

A sárgabarack az egyik kedvenc gyümölcsünk, ám a korán virágzófa közismert módon ki van téve az időjárás szeszélyeinek. Az Időkép.hu rügyfigyelő kamerája egy fa virágzásának izgalmas, ám néha szomorú eseményeit rögzítette: a fagyos hajnalok, a méhek távolmaradása, a monília gombabetegség és a kártevők mind komoly kihívást jelentettek a növény számára.

Az egyik hajnalon -3,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, ami bár nem okozott látványos elszíneződést a virágokon, de a hideg időjárás miatt a méhek nem tudták beporozni őket, így a gyümölcsök nem kötöttek be. A hűvös és csapadékos időjárás mellett a monília gombabetegség is megjelent, amely a virágokon keresztül bejutott a fába és a sarjadó leveleket is megtámadta. Emiatt az egész érintett ágat le kellett vágni a fa megmentéséhez.

A kamera képein érdekes volt látni, hogyan reagálnak a sarjadó levelek az éjszakai, hajnali hidegre, és hogyan kapnak erőre napközben a melengető napsütés hatására, mielőtt a monília eléri őket. A hideg időjárás a levéltetveket is megviselte, amelyek a sarjadó leveleken jelentek meg, de őket sem kímélte a zord időjárás. Ahogy az emberek esetében a herpesz, úgy a növényeknél is a kártevők erőre kaphatnak egy fagy által legyengített növényen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik