Tudomány

Két nap múlva nagyot változik az időjárás

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Rendkívül csapadékos napokon vagyunk túl, hazánk nyugati területein az egész április havi mennyiség lehullott már, és bár kisebb mennyiségben, de a középső és keleti országrészre is jutott eső. Mindezt egy mediterrán ciklonból született hideg légörvénynek köszönhettük, amely még hétfőn és kedden fejti ki hatását időjárásunkra, mielőtt kelet felé végleg elhagyja térségünket.

A folytatásban aztán száraz időben és sok napsütésben lesz részünk az ilyenkor átlagosnak számító csúcshőmérséklettel

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hideg légörvény hatására hétfőn a déli, a kora délutáni óráktól kell zivatarok kialakulására számítani. Az erősebb cellákat intenzív csapadékhullás (10-15 mm), kisebb méretű jég (~1 cm jégátmérő), illetve átmeneti szélerősödés kísérheti, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Kedden ugyanez már csak négy déli megyére érvényes, miközben kellemes, 13-20 fok közötti hőmérsékleti értékekre számíthatunk.

A szerda fordulónapnak ígérkezik, a hideg légörvény helyett ugyanis már egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, és csütörtöktől már száraz, enyhe levegőt sodor fölénk:

A hét második felében csapadék nem valószínű, napközben 14-20 fok közé melegszik a levegő.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint jövő hétfőn, azaz április 24-én ismét hidegfront éri el térségünket. Néhány fokos lehűléssel és csapadékkal jár majd, de nem tart sokáig, a jövő hét második felében ismét melegedés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik