Tudomány

Ez az elefánt gyorsabban pucolja a banánt, mint az emberek

Sunan Wongsa-Nga / EyeEm / Getty Images
Sunan Wongsa-Nga / EyeEm / Getty Images

Megtanult banánt hámozni a berlini állatkert elefántja, miután megfigyelte, hogyan csinálják az emberek – írja a Gizmodo. Az ázsiai elefánt, Pang Pha különös szokására a gondozói figyeltek fel, akik értesítették a berlini Humboldt Egyetem dolgozóit is. Az eset a kutatók figyelmét is felkeltette, akik tanulmányozni kezdték az állat gyümölcsfogyasztási szokásait.

Az erről írt tanulmányból kiderül, hogy Pang Pha nem hámozza meg bármelyik banánt, a teljesen sárga vagy zöld gyümölcsöket egyben megeszi, akár bármelyik elefánt, ha viszont barna foltok találhatóak a héján, azonnal hámozásba kezd. Az elefánt ormányával eltöri a gyümölcsök, kirázza belőle a gyümölcshúst, majd eldobja a héjat.

Pang Pha ezt a szokását feltehetőleg a gondozóitól tanulta el, akik egészen kölyökkora óta nevelik és gyakran etették hámozott banánnal. Ez a képesség azonban ritkának tűnik az elefántok körében, hiszen az állatkert semelyik másik lakója nem sajátította el.

A kutatók szerint Pang Pha látszólag szégyenli tehetségét a többi elefánt előtt és a csoportos étkezések során soha nem hámozza meg a gyümölcsöket, csak ha egyedül van. Pedig inkább büszkének kéne lennie, hiszen nemcsak megtanulta megpucolni a banánokat, hanem gyorsabban is csinálja, mint a legtöbb ember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik