Tudomány

Először ölt embert a H3N8 madárinfluenza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy kínai nő halt a madárinfluenza H3N8 altípusa miatt a közelmúltban, ő a kórokozó első emberi áldozata  – számol be a Live Science. Eddig csak három személyről tudnak, akit a H3N8 betegített meg, mindhárom esetet Kínában regisztrálták.

Az elsőt 2022 áprilisában jelentették, és egy Honan tartományban élő négyéves fiúhoz köthető, aki valószínűleg az otthonában lévő tyúkoktól vagy vadkacsáktól kapta el a vírust. A második fertőzés a következő hónapban történt egy ötéves fiúnál Hunan tartományban, aki nem sokkal korábban egy olyan piacon járt, ahol élő baromfit árultak, igaz, közvetlenül nem foglalkozott az állatokkal. Az első gyermek betegsége súlyosra fordult, és intenzív ellátásra szorult, de a második fiúnál a lefolyás enyhe volt. Mindkét gyermek meggyógyult.

A most bejelentett harmadik esetet egy 56 éves Kuangtung tartománybeli nőnél észlelték, akinél a tünetek először 2023. február 22-én jelentkeztek. Március 3-án súlyos tüdőgyulladással kórházba került, majd március 16-án meghalt.

PamelaJoeMcFarlane / Getty Images

A WHO szerint a betegnek többféle alapbetegsége volt, és a megbetegedést megelőzően élő baromfival, valamint az otthona közelében lévő vadmadarakkal is érintkezett. A kutatók később mintákat gyűjtöttek be a beteg otthonából és egy közeli piacról, majd megállapították, hogy a piacról származó minták pozitívak az influenza A(H3)-ra, ezen széles kategóriájába tartozik a H3N8 altípus is.

A H3N8 vírus emberről emberre történő terjedésére továbbra sincs bizonyíték.

A WHO kiemelte: a jelenlegi adatok alapján az emberről emberre történő terjedés valószínűsége alacsony. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a vírusok folyamatosan fejlődnek, ezért fontos a H3N8 monitorozása, hogy észleljék a fenyegető változásokat.

A H3N8-at először az 1960-as években mutatták ki vadon élő madarakban, és azóta szórványosan észlelték élő baromfikban Kínában, valamint más állatokban, többek között borjúfókákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik