Tudomány

A Biblia sosem látott részleteit rejtette egy ősi kézirat

boryak / Getty Images
boryak / Getty Images

A Biblia eddig ismeretlen fejezetét találták meg elrejtve egy 1750 éves könyvben – írja az IFLScience. Grigory Kessel történész ultraibolya fényben fényképezte a Vatikáni Apostoli Könyvtár ősi kéziratait, amikor rábukkant a rejtélyes irományra.

Kessel egy olyan program keretein belül végezte kutatását, amelynek célja, hogy felfedjék a 4-12 századi elveszett szövegeket, amelyeket a korabeli írnokok kitöröltek vagy átírtak. A vizsgálatok fókuszában ezért az úgynevezett palimpszeszt kéziratok állnak, vagyis azok a kéziratok, amelyekben az eredeti szöveget gondosan kivakarták, vagy átragasztották, hogy helyébe másikat lehessen írni.

Az eltávolított szövegek azonban nem tűntek el nyomtalanul: újra láthatóvá válnak, ha különböző hullámhosszú speciális fényekkel világítják meg őket. A kutatások legkiemelkedőbb eredménye egy olyan Biblia-kézirat felfedezése, amely száz évvel idősebb még a legkorábbi görög fordításoknál is. Ebben a szövegben Máté evangéliumának olyan részletei is feltűnnek, amelyek az eddig ismert fordításokból kimaradtak.

Az újonnan felfedezett iratot egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik