Tudomány

Óriási dinoszaurusz koponyájára bukkantak

dottedhippo / Getty Images
dottedhippo / Getty Images

Nagyjából 95 millió éves dinoszaurusz koponyát fedeztek fel az ausztráliai Wintonban – írja a The Guardian. A maradványok a Diamantinasaurus matildae nevű faj egyik példányához tartoznak, ebből fajból mindössze négy egyedet fedeztek fel az egész világon, így a hozzájuk köthető leletek nagyon ritkának számítanak.

A Diamantinasaurus matildae a saurupodák alrendágába tartozott, akár a Brachiosaurus és a Brontosaurus. A sauropodák hosszúnyakú, nagy testű, kis koponyájú, növényevő őshüllők voltak. A Diamantinasaurus matildae ezen belül a titanosaurusok csoportjába sorolható, vagyis egy volt a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok közül.

Mivel ez az első alkalom, amikor egy közel teljes D. matildae koponyát fedeztek fel, a szakértők most először tudták elképzelni, milyen is lehetett ennek a gigantikus állatnak az arca.

Elena Marian / Australian Age of Dinosaurs Museum of Natural History / Royal Society Open Science

A most felfedezett példány nagyjából 16 méter hosszú lehetett és 25 tonnát nyomhatott, a legnagyobb saurupodák viszont akár a 40 méteres hosszúságot és a 80 tonnás tömeget is elérhették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik