Tudomány

Már húsvét után felszállhat a SpaceX csillaghajója

SpaceX / Twitter
SpaceX / Twitter

A SpaceX megosztott néhány fotót a cég texasi Starbase létesítményében indításra készülő, óriási Starship rakétáról. Az első orbitális tesztrepülésre Elon Musk szerint már a jövő héten sor kerülhet – írja a Space.com.

A dél-afrikai milliárdos űripari vállalkozása a jelek szerint már április 10-én tervezte a felszállást, de április 7-én az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) még nem adott engedélyt.

Ehelyett április 17-én, a magyar idő szerinti 13 és 17 óra közötti időpontot jelölték ki indítási időablakként. Ez egyelőre csak ideiglenes cél, az FAA ugyanis még nem adott ki indítási engedélyt a csillaghajó repülésére.

A Starship felső fokozata a Super Heavy gyorsítórakétával együtt 120 méter magas, és a valaha indított legerősebb rakéta lesz, amikor felszáll.

A SpaceX óriási reményeket fűz a Starshiphez. A vállalat arra fejlesztette a járművet, hogy embereket és rakományt szállítson a Holdra és a Marsra – néhány milliárdos pedig már le is foglalt fuvart, annak ellenére, hogy a Starship még nem állt soha Föld körüli pályára.

A NASA is ezt az egységet választotta az Artemis-program első, legénységgel ellátott űrhajójának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik