Tudomány

Meglepő anyagból készültek Benin kincsei

Egy friss tanulmány alapján az egykori afrikai Benini Királyságból származó, benini bronzokként emlegetett műkincsgyűjtemény számos darabja olyan sárgarézből készült, amelyet több ezer kilométerrel arrébb bányásztak ki – írja az MTI. Az alapanyagok a mai németország területén fekvő Rajna-vidékről, a Köln és Aachen közöti területről származnak.

A benini bronzok több ezer tárgyból állnak, a leletek az egykori Benini Királyságban, a mai nigériai Edo államban található királyi palotából kerültek elő.

A műkincseket a 19. század gyarmatosítói lopták el, később a világ különböző műgyűjteményeibe, múzeumaiba kerültek.

A kutatók most megállapították, hogy a felbecsülhetetlen értékű műalkotások számos darabja a Németország nyugati részéből származó sárgaréz manillák (karkötők) beolvasztásával készült. A manillákat a 15. századtól kezdve egész Nyugat-Afrikában fizetőeszközként használták, például a rabszolgákért fizettek velük. Sok ilyen karkötőt találtak olyan elsüllyedt hajóroncsokon, amelyeken rabszolgákat szállítottak.

Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A kutatók az Atlanti-óceán mélyén talált öt hajóroncsról előkerült 67 manillát vizsgáltak meg. Mint kiderült, a tárgyak a 16-19. században készültek. A Tobias Skowronek, a Technische Hochschule Georg Agricola munkatársa által vezetett csapat a manillák ólomizotópjainak vizsgálata alapján állapította meg, hogy Németországból származott az anyaguk.

A benini bronzok az elnevezésük ellenére többségükben sárgarézből állnak. Anyaguk főként rezet és cinket, továbbá kisebb mennyiségben ólmot, ónt és más elemeket tartalmaz.

A kutatók azzal már tisztában voltak, hogy a bronzokhoz a manillák anyagát használták fel, de az csak most igazolódott, hogy a karkötők nagy része a Köln környékén bányászott sárgarézből jött létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik