Tudomány

Olyan hatással van ránk a magány, mint az éhezés

Tallec Jean Michel / EyeEm / Getty Images
Tallec Jean Michel / EyeEm / Getty Images

Nyolc órányi egyedüllét olyan mértékű fáradtságot okozhat, mint nyolc órányi éhezés – derül ki a Bécsi Egyetem Psychological Science című szaklapban megjelent kutatásából. A fáradtság szintjét a személyiségtípus befolyásolhatja.

Az ember társas lény és már bizonyították, hogy a szociális kapcsolatok hiánya az éhséghez hasonló sóvárgást vált ki az agyban, arról azonban keveset tudunk, hogy milyen lélektani hatást vált ki, ha hosszú időn keresztül nincs kihez szólnunk. Ezért bír nagy jelentőséggel a Bécsi Egyetemen Giorgia Silani vezetésével végzett kutatás, amelynek eredményei arra utalnak, hogy az emberek alacsony energiaszinttel reagálnak a szociális kapcsolatok hiányára.

A kísérletek feltűnő hasonlóságot mutattak a szociális izoláció és a táplálékmegvonás hatásai között: a tesztalanyok mindkét esetben az energiaszintjük csökkenéséről és egyre növekvő fáradtságérzésről számoltak be, noha a szociális kapcsolatok hiánya esetén szó sincs konkrét energiavesztésről, míg ételmegvonás esetén igen.

A kutatók ebből arra következtetnek, hogy az alacsony energiaszint a szervezet homeosztatikus reakciója a szociális kapcsolatok hiányára és további, káros hatások előjele lehet hosszan tartó szociális izoláció esetén. A tanulmányból az is kiderült, hogy a környezeti tényezők és a személyiségjegyek befolyásolják, mennyire fárasztónak éli meg valaki az egyedüllétet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik