Tudomány

Ezért lett öngyilkos Teleki Pál

Universal History Archive / Getty Images
Universal History Archive / Getty Images
Harcolt a trianoni békediktátum ellen és lengyel menekültek tízezreit fogadta be, mindeközben bevezette a numerus clausust, valamint kihirdette a második zsidótörvényt. Így vált Teleki Pál a múlt század egyik legellentmondásosabb megítélésű magyar politikusává.

Széki Teleki Pál gróf, miniszterelnök, földrajztudós, akadémikus 82 éve, 1941. április 3-án követett el öngyilkosságot. Erdélyi arisztokrata család sarjaként született 1879. november 1-jén Budapesten, jogi tanulmányai mellett geológiát és földrajzot is hallgatott – írja a Múlt-kor.

1905-től volt alkotmánypárti országgyűlési képviselő, majd több külföldi tanulmányutat tett, még Szudánban is járt. 1909-ben nevezték ki a Földrajztudományi Intézet igazgatójának, 1913-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett.

Harc Trianon ellen

Az első világháborúban önkéntes főhadnagyként szolgált a szerb és az olasz fronton, 1919-ben részt vett a tanácskormány ellen szerveződő szegedi ellenkormányban. 1920-ban a trianoni békeszerződésről tárgyaló küldöttség tagja volt, de a néprajzi viszonyokat híven tükröző, híres vörös térképével sem tudta elérni, hogy a győztes hatalmak Magyarország megcsonkításakor figyelembe vegyék az általuk is deklarált etnikai elvet.

1920 márciusától külügyminiszter, majd júliustól kormányfő volt. A sors fintoraként neki kellett a parlamenttel ratifikáltatnia a trianoni békét, fellépett a szélsőjobboldali különítményesek ellen, kisebb földreformot hajtott végre, ugyanakkor bevezette a botbüntetést és Európa első „faji” jogszabályát, a numerus clausust.

Tisztségéről 1921 áprilisában, az első királypuccs után mondott le, miután kiéleződött viszonya Horthy Miklós kormányzóval. Továbbra is képviselő maradt, neve felmerült az 1925-ben kirobbant frankhamisítási botrány kapcsán is, mert a hamis bankjegyeket az általa vezetett térképészeti intézetben nyomtatták. Főcserkészként vezette a hazai cserkészmozgalmat, folytatta tudományos munkásságát is, tanszékvezető és egyetemi rektor, az Eötvös Kollégium kurátora, az értelmiségi elitképzés irányítója, 1925-ben akadémikus lett. Több tudományos intézetet hozott létre, és a revíziót igyekezett tudományos érvekkel alátámasztani.

Szerepe a világháborúban

Másodszor 1939 februárjában lett kormányfő. Három hónappal később kihirdette a második zsidótörvényt, és megindult a harmadik törvény előkészítése. Elfojtotta a baloldali mozgolódásokat, de betiltotta Szálasi szélsőjobboldali Hungarista Pártját is. Kormányzása alatt – német támogatással – folytatódott a területi revízió, visszakerült Kárpátalja, és a második bécsi döntés után Észak-Erdély is. Ennek fejében Teleki engedményekre kényszerült Hitlerrel szemben, de az ország szuverenitását igyekezett megőrizni.

A második világháború 1939. szeptember 1-jei kitörése előtt elutasította, hogy a Lengyelországot lerohanó német hadsereg szerelvényei keresztülhaladjanak az országon, a lengyel vereség után a közös határon át több tízezer lengyel menekültet fogadott be. Külpolitikai lehetőségei azonban – miután Magyarország 1940 novemberében csatlakozott a német–olasz–japán háromhatalmi egyezményhez – egyre szűkültek.

1940 végén örökbarátsági szerződést kötött Jugoszláviával. Amikor 1941 márciusában Belgrád németellenes fordulata után Hitler elhatározta Jugoszlávia lerohanását, és ebben magyar részvételt is követelt, a miniszterelnök választásra kényszerült a területi revíziót is felajánló Németország és a Nyugat között, amely közölte: a magyar részvételt háborús oknak tekintenék.

Halála

Teleki nem látván kiutat, április 3-án éjjel főbe lőtte magát, Horthynak címzett búcsúlevelében így írt:

Szószegők lettünk – gyávaságból… A gazemberek oldalára álltunk […] Hullarablók leszünk! A legpocsékabb nemzet. Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok.

A történészek többsége egyetért abban, hogy a kilátástalan helyzetbe került Teleki öngyilkosságot követett el, így akarva megmenteni a maga és a nemzet becsületét. Már a kortársak közül is sokan voltak azonban, akik gyilkosságra gyanakodtak, és ezek az elméletek még ma is tartják magukat.

Teleki megítélése mindmáig ellentmondásos. Tudósként, tudományszervezőként érdemei elévülhetetlenek, politikusként azonban korántsem volt sikeres. Halála után a Kerepesi temetőben temették el, hamvait 1947-ben a Gödöllő melletti Máriabesnyő temetőjébe helyezték át. Néhány éve felmerült, hogy szobrot kapjon, de élénk vita után az emlékművet nem a budai Várban, hanem Balatonbogláron, a lengyel menekültek városában állították fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik