Tudomány

Meglepően egyszerűen ki lehet szűrni, ki az, aki hazudik

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images

A hazugságok kiszűrése időnként még a képzett szakemberek számára is komoly nehézséget jelent. A gyakorlott füllentők ugyanis sokszor képesek kontrollálni nonverbális jeleiket, megtévesztve ezzel a közönséget. Az Amszterdami Egyetem kutatói azonban előálltak egy meglepően egyszerű megközelítéssel, amelynek segítségével 80 százalékos pontossággal kiszűrhetők a hazugságok – írja a Science Alert.

Bruno Verschuere, igazságügyi pszichológus, a tanulmány vezető szerzője szerint a hazugok kiszűréséhez nem érdemes semmi mást figyelembe venni, csakis az illető történetének részletességét. A szakember szerint amennyiben egy személy részletgazdag leírást ad arról, hogy ki, mit, mikor, hogyan és miért csinált, akkor valószínűleg igazat mond.

A kilenc vizsgálatból álló kutatás során egy diákcsoportot tagjait bűnösök és ártatlanok csoportjára osztották. A bűnös csoport tagjait arra utasították, hogy lopjanak el egy dolgozatot a tanári szekrényből. Az ártatlan csoport tagjai ezzel szemben azt a feladatot kapták, hogy töltsenek el fél órát az egyetemen: menjenek el a könyvtárba, igyanak kávét, vagy szimplán csak telefonáljanak egyet.

Ezt követően egy 1445 fős megfigyelői csapatot kértek meg arra, hogy értékeljék, igazat mondanak-e a diákok a lopás alatti tevékenységükkel kapcsolatban. A hallgatók írásos indoklások, videós-, illetve személyes interjúk formájában igyekezték meggyőzni a megfigyelőket az ártatlanságukról.

Amikor a bírák minden lehetséges jelet felhasználtak az értékeléshez, vegyes eredményre jutottak, azonban amikor csak a történet részletességére összpontosítottak, 80 százalékos pontossággal tudták tetten érni a füllentőket. A kutatók azonban jelezték, a tét nagyságától függően eltérő eredményekre juthatnak azok, akik próbára teszik a technikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik