Tudomány

Geomágneses vihar csaphat le a Földre

Múlt héten egy nagyobb lyuk jelent meg csillagunk koronáján. A régióból származó töltött részecskék heves geomágneses vihart idéztek elő a Földön, aminek következtében a sarki fények még látványosabbá váltak. Úgy tűnik, rövidesen újabb geomágneses vihar alakulhat ki, az előrejelzések alapján az esemény a hét végére várható – írja az IFLScience.

A koronalyukak a Nap légkörének legfelső rétegében jönnek létre, ezek a régiók hidegebbek a környezetüknél. A lyukakból töltött részecskék, napszelek szabadulhatnak fel, amelyek bolygónkat elérve, az atmoszférával interakcióba lépve geomágneses vihart okozhatnak. Egy-egy ilyen esemény során felerősödhetnek a sarki fények, szélsőséges esetben pedig többek között áramkimaradások jelentkezhetnek, és a műholdak is veszélybe kerülhetnek.

A Fairbanksi Alaszkai Egyetem csapata szerint a geomágneses aktivitás március 30-án és 31-én is nőni fog.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) adatai is arról árulkodnak, hogy a napokban fokozódik az aktivitás.

DrPixel / Getty Images

A naptevékenység egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk mostanában viszonylag aktív, a jelenlegi ciklus maximumát 2025-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik