Tudomány

Kevesebb allergiánk lesz, ha állatokkal növünk fel

Alicea Love / EyeEm / Getty Images
Alicea Love / EyeEm / Getty Images

Kisebb eséllyel alakul ki ételallergia azoknál a gyerekeknél, akik már magzat- vagy csecsemőkoruk óta macskákkal, kutyákkal élnek egy fedél alatt egy új tanulmány szerint – írja az IFLScience. A kutatás során 66 215 gyermek adatait elemezték, akiknek 22 százalékük már születésük előtt is házikedvenccel voltak egy háztartásban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a bent tartott kutyák jelentősen csökkentik a tojás-, tej- és mogyoróallergia kialakulását, míg a macskák a tojás-, búza- és szójababallergia esélyét redukálják.

A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy az állatokkal való együttélés erősíti az emberek immunrendszerét, mert nekik köszönhetően nem „túl tiszta” a környezetünk. A higiéniai elmélet szerint a kisgyermekkori bizonyos baktériumoknak, mikroorganizmusoknak való kitettség védelmet nyújt az allergiás betegségek ellen azáltal, hogy hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez.

A kutatásból mindemellett az is kiderült, hogy a hörcsögök jelenlétében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki mogyoróallergia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik