Tudomány

Nem kizárt, hogy másfél évszázadig is élhet az ember

Marko Geber / Getty Images
Marko Geber / Getty Images

Időről időre a tudományos viták középpontjába kerül, hogy van-e az emberi élettartamnak határa. Egy új statisztikai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy ha van is határa élettartamunknak, azt jelenleg meg sem közelítjük még – írja az IFLScience.

A történelem során folyamatosan változott az emberek átlag életkora, ahogy a becsült maximális élettartam hossza is. A késő bronzkori héberek például 80 évben határozták meg ezt az időtartamot, egy évezreddel később azonban a rómaiak már 100 évre becsülték az emberi életkor határát. Ezt mára mind megdöntöttük: Jeanne Calment ugyanis 1997-ben, 122 éves korában halt meg – ezzel mai napig csúcstartó.

A Dél-Floridai Egyetem és a Georgia Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya, amely a PLOS ONE szaklapban jelent meg, a világ 19 iparosodott országának 50 és 100 év közötti emberekre vonatkozó történelmi és jelenlegi adatait vizsgálta meg. A kutatócsoport célja az volt, hogy kiderítsék, vajon az elmúlt évszázadban folyamatosan növekvő élettartama elér-e egy olyan pontot, ahonnan az adatok már nem emelkednek.

Statisztikai elemzésük kimutatta, hogy az 1950 előtt született emberek egy része az elkövetkező évtizedekben képes lehet megdönteni az élettartam-rekordokat, feltéve, hogy a politikai és gazdasági folyamatok nem befolyásolják az egészségüket. A tanulmány szerint a jelenlegi trendeket tekintve a legvalószínűbb, hogy valaki, aki az 1930-as vagy 1940-es években született, a következő évtizedekben megdönti a világrekordot. A statisztikák szerint a legvalószínűbb, hogy egy japán nő lehet majd erre képes.

Hogy meddig emelkedhet az emberek maximális élettartama, az kérdéses. Egy 2021-es tanulmány például azt állította, hogy az emberi szervezet maximális élettartama 150 év lehet. A kutatás orvosbiológiai szempontból közelítette meg a kérdést, ellentétben a mostani vizsgálattal, amely kizárólag a statisztikai trendeket vizsgálta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik