Tudomány

Jövő héten ismét hózáporok lehetnek

Jose A. Bernat Bacete / Getty Images
Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Jövő héten akár hózápor is érkezhet az országba, az elmúlt napok fagyos éjszakái pedig súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése alapján.

Múlt héten hirtelen lehűlés következett be az országban egy sarkvidéki eredetű léghullám érkezése miatt. Éjszakánként sok helyen fagypont alá is esett a hőmérséklet, a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok pedig súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben. Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.

A következő napokban átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés érkezik, a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől ismét éjszakai fagyok várhatók, helyenként mínusz 5 fok alatti értékek is lehetnek. Csütörtökön és pénteken várható még csapadék, a jövő héten ismét előfordulhatnak hózáporok. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik