Tudomány

Öt év börtönre ítélték Adolf Hitlert

Hulton Archive / Getty Images
Hulton Archive / Getty Images

Adolf Hitler az első világháború után Münchenben belépett a Munkáspártba, ahol retorikai képességei és politikusi tehetsége révén hamarosan megszerezte az irányítást. Megszervezte belőle az NSDAP-t, azaz a náci pártot, mely a munkás mellett a nemzetiszocialista jelzőt is nevébe foglalta – írja a Rubicon.hu.

Hitlerben 1923-ra érett meg az elhatározás a hatalom fegyveres megszerzésére, amelynek első lépéseként november 8-án letartóztatta Bajorország miniszterelnökét, Gustav Kahrt. A hadsereg azonban fellépett az NSDAP ellen, a náci vezért őrizetbe vették és perbe fogták: Hitler az ellene folyó eljárást arra használta fel, hogy önmaga védőjeként hirdesse nézeteit, a bíróságon téve szert gyakorlatilag az országos ismertségre. Ennek ellenére

1924. április 1-jén öt éves börtönbüntetésre ítélték.

A landsbergi fegyházba szimpatizánsok küldtek számára leveleket, ajándékokat, fogva tartói sem bántak vele keményen, itt írta meg hírhedt művét, a náci eszméket tömörítő Mein Kampfot. A bajor legfelsőbb bíróság 1924 decemberében szabadon engedte Hitlert, és bár rövid időt töltött a börtönben, ezalatt nagyot változott a politikai helyzet: a gazdaságot sikerült konszolidálni, a Weimari Köztársaság elindult a fejlődés útján. A szélsőségesek visszaszorultak, a nácik számára az 1929-ben kezdődő világgazdasági válság jelentett újabb lehetőséget a hatalom megszerzésére.

Kiemelt képünkön: Hitler elhagyja a börtönt 1924 decemberében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik