Tudomány

Méretes erszényes állat maradványaira bukkantak

Két, korábban ismeretlen ősi erszényesfaj megkövesedett maradványait fedezték fel az ausztráliai pusztaságban (outback) végzett ásatásokon – írja az MTI. A leleteket az ország középső részén, Alice Springstől délre, a 25 millió éves fosszíliákat rejtő Pwerte Marnte Marnte nevű helyszínen találták meg.

A Flinders Egyetem paleontológiai laboratóriumának munkatársai 2020 és 2022 között folytattak ásatásokat a lelőhelyen, és két ősi faj csontjaira bukkantak. A mai vombatra emlékeztető Mukupirna fortidentata és a modern rókakuzuk rokonaként meghatározott Chunia pledgei maradványai kerültek elő.

A két faj a késői oligocén korszakban élt, amely 28 millió évvel ezlőtt kezdődött, és 5 millió évvel később ért véget. Ebben az időszakban Ausztrália középső része nedvesebb és erdősebb vidék volt, ami kedvezett a fajok sokszínűségének. Mint a csapat tagja, Arthur Crichton elmondta, a leletek segíthetnek a vombatok és rókakuzuk szélesebb evolúciós környezetbe helyezésében.

peng song / Getty Images Illusztráció.

Az ásatásokon a Mukupirna 35 egyedének, illetve a Chunia három példányának maradványai kerültek elő.

A kutatók szerint a Mukupirna méretes, 50 kilogrammos volt, tehát a mai vombatoknál megközelítőleg kétszer nagyobb lehetett.

Az állat álkapcsából a táplálkozására is következtethetnek, Gavin Prideaux, a paleontológiai laboratórium igazgatója úgy gondolja, a Mukupirna őrlőfogai nagyon hasonlítanak néhány majom, így a makákók őrlőfogaihoz. „A modern vombatok fogai ezzel szemben folyamatosan nőnek, mert fő táplálékuk, a fű rágása koptatja azokat” – magyarázta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik