Tudomány

Szél, fagy, hózápor: kedden lesz a hét leghidegebb napja

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A hét első napjára megérkezett hazánkba az a hidegfront, ami egy csapásra véget vetett a kellemes, napfényes tavaszi időnek. A nyugatról keletnek tartó front nyomában hideg, sarkvidéki levegő áramlik térségünkbe: rövid időre visszatér a tél, majd az előttünk álló időszakban gyakori és hirtelen változásokat produkál a légkör.

Komolyabb fagyok után gyors felmelegedés, utána lehűlés érkezik, miközben esők, havas esők, havazás és szélviharok teszik kellemetlenné időjárásunkat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kedden lesz a leghidegebb

Ahogy a sarkvidéki légtömegek átveszik a hatalmat, az Északi-középhegység magasabban fekvő területein havazás alakulhat ki, és a csapadék az Alföld keleti részén is havas esőbe fordulhat. Megmaradó hórétegre itt nem kell számítani. Erős szelek is kísérik a frontot, öt vármegyében első, mindenhol máshol másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a viharos lökések meghaladhatják a 90 km/órát.

A csapadék okén hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat, zivatarok esetében pedig a villámlás is veszélyt jelent. A legmagasabb hőmérséklet hétfőn 6-10 fok között alakul.

Kedden már mindenhol 10 fok alatti csúcsokra és hajnali fagyokra kell számítanunk, helyenként -8, -9 fokig csökken a hőmérséklet.

A szél némileg mérséklődik, már „csak” 70-80 km/órás lökések várhatók, miközben elszórtan alakulnak ki záporok, hózáporok.

Szombattól újra hideg és esők

Az Atlanti-óceán felett kialakuló ciklonnak köszönhetően szerdán gyors melegedés veszi kezdetét, amely a Földközi-tenger térségéből sodor felénk enyhe levegőt. A szél jelentősen mérséklődik, a hőmérséklet már szerdán emelkedni kezd, csütörtökön és pénteken már országszerte 10-20 fokos maximumokra számíthatunk, péntekre az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Csapadék szempontjából igen változatos a kép, kisebb-nagyobb esők előfordulhatnak, de jelentősebb mennyiségű, országos csapadék a hét közepén nem várható. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint április első napján újabb hidegfront éri el térségünket.

A szombat még enyhe lesz 10-15 fokkal, de jelentősebb mennyiségű esővel, ami napokig kitart, miközben lehűl a levegő.

A jelenlegi modellszámítások szerint április első öt napján lehullhat az egész havi csapadékátlag, miközben a hőmérsékleti maximumok 6-14 fok közé süllyednek erős kelet-nyugati kontraszttal, a keleti országrész lesz jelentősen melegebb. Mindvégig kellemetlennek, erősnek ígérkezik a szél, ám ezért – és a jellemzően vastag felhőzet miatt – fagy nem valószínű. Amennyire most látszik, újabb felmelegedés, szárazabb idő április 7-én érkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik