Tudomány

Elképesztő értékű nikkelkészletnek veszett nyoma

Az ásványi nyersanyagok kereskedelmére szakosodott platform, a London Metals Exchange (LME) felfedezte, hogy a nála regisztrált nikkel egy része egyszerűen nem létezik – írja a Reuters. Az LME kilenc nikkelszerződést törölt, összesen 54 tonnányi fémről van szó.

A tévedést egy raktári hiba okozhatta.

Egy ellenőrzés során kiderült, hogy az egyik adagnyi áru valójában értéktelen kő.

Az érintett anyagok a JP Morgan Chase-hez tartoztak. Az eset után a pénzügyi multinacionális cégnél vállalati szintű utánpótlás-ellenőrzés kezdődött, az ügyet a hollandia Rotterdam egyik raktárához vezették vissza. A létesítmény tulaja, az Access World szerint izolált esetről van szó.

Robin Smith / Getty Images

A Bloomberg szerint a nikkel mintegy 1,3 millió dollárt ért volna. A fém kulcsfontosságú az elektronikában, az akkumulátoriparban és az acélgyártásban, ezért igen értékes.

Az IFLScience szerint ez a fajta probléma nem ritka, a fémeket meglepően gyakran tévesztik össze más anyagokkal. 2021-ben egy svájci kereskedő fedezte fel, hogy állítólagos 36 millió dollár értékű rézkészlete valójában festett térkövekből áll, a nyersanyagot törökországi tolvajok cserélhették ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik