Tudomány

Hihetetlen méretekkel rendelkezik a legnagyobb fekete lyuk

solarseven / Getty Images
solarseven / Getty Images

A fekete lyukak az univerzum leghatalmasabb objektumai közé tartoznak, de mégis mekkora lehet a legnagyobb létező fekete lyuk? – erre a kérdésre keresi a választ a Live Science új cikke. A szakértők szerint létezik egy határ, amelynél nem lehetnek nagyobbak ezek az égitestek, és meg is figyeltek egyet közülük, amely már majdnem elérte ezt a határt.

A TON 618-nak nevezett feketelyuk 40 milliárd Nap-tömegű, vagyis tömege 40 milliárdszorosa a Napénak, átmérője pedig 2000-szer nagyobb a Nap és a Föld közötti távolságnál.

Ezzel mindössze 10 milliárd Nap-tömeggel marad el a kutatók által feltételezett felső határtól, amely 50 milliárd Nap-tömeg.

A bolygónktól 18,2 milliárd fényévre található óriást 1957-ben fedezték fel, ám először azt hitték rá, hogy egy kéken izzó csillag. Később azonban kiderült, hogy a TON 618 egy kvazárt táplál energiával, ezért tűnt úgy, mintha saját fénye lenne.

A kvazárok az univerzum legfényesebb objektumai, fényerejük 1400 milliárdszor is nagyobb lehet a Napénál. Ennek ellenéra az éjszakai égbolton csupán apró pontnak látszanak, hiszen az összes kvazár nagyon messze található a Földtől.

A kvazárok kizárólag a nagyon nagy tömegű fekete lyukak közvetlen közelében jönnek létre és óriási sugárzás kíséri őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik