Tudomány

Rejtély, miért világít színesen ez a kis rágcsáló

Arterra / Getty Images
Arterra / Getty Images

UV fény alatt világítanak a kerti pele (Eliomys quercinus) nevű apró rágcsálók, a szakértők nem tudják megmagyarázni mi lehet ennek az oka – írja a New Scientist egy új tanulmány alapján. A jelenséget fotolumineszcenciának hívják, amely akkor jelentkezik, amikor egy anyag ultraibolya fény fotonjain nyeli el és ezeket újra kisugározza.

A fotolumineszcenciát korábban már több vízi állatnál és ízeltlábúnál, valamint néhány madárnál is felfedezték, arra azonban csak nem rég jöttek rá, hogy egyes éjszakai rágcsálóknál is megfigyelhető.

Legutóbb a kutatók kerti peléken végeztek kísérleteket, amelyek során megállapították, hogy pirosasrózsaszínen, lilán és kékeszölden ragyognak, ha megfelelő fénnyel világítanak rájuk.

Grete Nummert, az észtországi Tallinn Állatkert munkatársa és a tanulmány szerzője egyelőre nem biztos abban, mi okozhatja különös jelenséget. Úgy gondolja, elképzelhető, hogy a fotolumineszcencia segíthet az állatoknak elrejtőzni a növények között, de az is elképzelhető, hogy a fajtársaikkal történő kommunikációban játszik szerepet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik