Tudomány

Jókora taslit adott a Nap a Földnek

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Hatalmas napkitörést detektáltak március 12-én, amely a Napnak a Földtől éppen átellenes feléről lépett ki, mégis elérte a bolygónkat – írja az MTI a csillagaszat.hu hírportálra hivatkozva.

A pontos forrás helyszínének megállapításához további adatgyűjtést végez a NASA, ám jelenleg úgy vélik, hogy az AR3234 jelű, korábban aktív régióból érkezhetett. Az amerikai űrügynökség Űridőjárási Osztályának elemzése szerint a napkitörés (CME) szokatlanul gyorsan, 2127 kilométeres per szekundumos sebességgel haladt, így R-típusú, ritka besorolást kapott.

A kitörés valószínűleg telibe találta a NASA Parker napszondáját is. Az űrszonda jelenleg tizenötödjére közelítette meg a Napot, március 17-én haladt el 8,5 millió kilométerre központi csillagunktól. Pál Bernadett csillagász szerint az űreszköz március 13-án adott életjelet magáról, ami miatt a kutatók izgatottan várják a következő adatletöltés idejét.

A napkitörés halo típusú volt, ami arról kapta a nevét, hogy látszólag egyenletesen távolodik el a Naptól halo, avagy gyűrű formájában. Az ilyen CME-k függenek a megfigyelő pozíciójától is: akkor figyelhetők meg, amikor a napkitörés vagy pontosan a Föld felé, vagy, ahogy ebben az esetben is, pontosan az ellenkező irányba történik.

A beszámoló szerint hiába a Nap túlsó oldaláról érkezett a kitörés, így is érezni lehetett a hatását a Földön.

Ahogyan a napkitörések nagy sebességgel terjednek az űrben, lökéshullámot hoznak létre, ami a CME útjába eső részecskéket elképesztő sebességre gyorsítja. Ezek a nagyenergiájú részecskék (SEP) a Naptól a Földig tartó körülbelül 150 millió kilométeres utat mintegy 30 perc alatt teszik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik