Tudomány

Brutális módon végezték ki Túpac Amarut

A hódító spanyolok az 1530-as években felszámolták az Inka Birodalmat, a királyi család néhány tagja azonban megmenekült, és az Andok hegyeiben alapított államot, amely gerillaháborút viselt a hódítók ellen. Az „új” inka birodalom elleni döntő háborút a spanyolok 1572-ben indították meg, az utolsó sapa inkát (az Inka Birodalom uralkodóját jelölő kifejezés jelentése „az egyetlen császár”), Túpac Amarut elfogták, megkeresztelték, majd nyilvánosan kivégezték – írja a Múlt-kor.hu.

Dédunokája már José Gabriel Condorcanqui néven látta meg a napvilágot 1738. március 19-én, ereiben már némi spanyol vér is csörgedezett. A bennszülött előkelőségek gyermekei számára fenntartott iskolába járt, jezsuita nevelése ellenére azonban szíve mélyén az elnyomott indián lakossággal azonosult.

Harcba hívta népét

Alig tizennyolc évesen lett Tungasuca és Pampamarca kacikája (örökletes törzsfőnök), de természetesen alá volt vetve a spanyol kormányzónak. Condorcanqui petíciók tömegével bombázta a kormányzatot az indiánok helyzetének javítása érdekében, de miután süket fülekre talált elhatározta, hogy felkelést szervez a gyarmatosítók ellen. 1780 novemberében egy banketten tőrbe csalta, majd kivégeztette Antonio de Arriagát, Tinta különösen korrupt és kegyetlen corregidorját (tartományi kormányzóját) és mintegy 200 tisztviselőjét, majd

II. Túpac Amaru néven aláírt kiáltványban harcba szólította az indiánokat.

Ez volt a legnagyobb, egyben az utolsó indián lázadás a spanyol uralom ellen és az első, amelyben – még ha kis számban is – kreolok (Latin-Amerikában született spanyolok) is részt vettek. Első győzelme után ellenőrzése alól kicsúszott csapatai lemészárolták a magukat megadó katonákat, és miközben egyik vereséget a másik után szenvedte el, mozgalma egyre inkább az indiánok és európaiak közti erőszakká fajult.

Wikipedia

Elrettentő kivégzés

Tisztjei árulása révén a spanyolok végül családjával együtt elfogták, halálos ítéletét elrettentő célzattal rendkívül barbár módon hajtották végre Cuzco főterén 1781. május 18-án. Előbb végig kellett néznie felesége, fia és harcostársai kivégzését, ráadásul az asszony akasztása nem sikerült, így levágták a kötélről és agyonverték. Ezután ő került sorra: ugyanazon a helyen, ahol kétszáz évvel korábban dédapja feje hullott a porba, lovakkal próbálták széttépetni, de mivel ezután még mindig élt, felnégyelték, majd lefejezték.

A felkelés ezzel nem ért véget, így családjának minden tagját kivégezték, és az ősi inka dinasztia egyetlen tagja sem maradt életben. A béke csak azután állt helyre, hogy a felkelők számára általános kegyelmet hirdettek. II. Túpac Amaru felkelése elbukott, de neve és emléke fennmaradt, több gerillamozgalom hivatkozott rá, képmása szerepelt egy időben a perui bankjegyeken, de a Perut 1968 és 1980 között kormányzó katonák is benne vélték példaképüket megtalálni. Neve sokak számára mégsem ezért cseng ismerősen, az ő nevére keresztelték az egyik legnagyobb amerikai rapsztárt, az 1996-ban gyilkosság áldozatául esett Tupac Amaru Shakurt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik