Tudomány

Mutatjuk, mikor jön komolyabb lehűlés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egyértelműen rákapcsolt a tavasz az elmúlt napokban, éjszakánként ugyan még csípős a levegő, de napközben kellemes meleg és napsütés vitte a főszerepet. A folytatás is hasonlóan alakul, sőt egyre melegebb lesz annak ellenére, hogy hétfőn egy hidegfront vonul át hazánkon – hétvégén aztán jelentős változást érzékelhetünk.

Meglehetősen csapadékosra fordul az időjárásunk, csökken a hőmérséklet, majd jövő hétfőn egy komolyabb hidegfront a hét közepén mért értékekhez képest jelentősen visszaveti a hőmérsékletet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. De kezdjük az elején.

Nyugodt, meleg tavasz

Hétfőn, azaz ma valóban egy gyenge hidegfront érte el térségünket, de aki ebből semmit nem érzékel, az ne magában keresse a hibát. Némi elszórt „csepergésen” kívül csapadékot nem hozott, és hűvösebb sem lett, hatása inkább abban mérhető, hogy átmenetileg megtorpant a felmelegedés. Hamar át is vonul felettünk, szombatig egy anticiklon biztosít stabil, enyhe időjárási körülményeket.

Eső nem lesz, a hőmérséklet 17-22, 18-23 fokig emelkedik, ami 4-6 fokkal több az ilyenkor szokásosnál, az éjszakai fagyok megszűnnek.

Kedden hazánktól északkeleti irányban hidegfront vonul el, ennek „csücske” okozhat elvétve egy-egy kisebb zivatart az északkeleti országrészben. Ennek kapcsán az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a térség öt megyéjére.

Esők és lehűlés

Jelentősebb változás szombatra érkezik, az időjárásunkat alakító tényezők ekkor már Észak-Északnyugat-Európa felett lépnek működésbe. Frontok tömegei vonulnak át a régión, hatásukra pedig többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra is számíthatunk. A hőmérséklet már ekkor csökken, 15 fok körüli maximumokra számíthatunk.

Hétfőn aztán egy komolyabb hidegfront érkezik, napokig esős időre van kilátás országosan 10-15 fokos csúcsokkal

– valójában ezek a szokásos, március végi értékek. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét második felében ismét enyhülés veszi kezdetét. Ami a még távolabbi kilátásokat illeti, jelen modellszámítások szerint április idén rászolgál bolondos jelzőjére, előre láthatóan igen változatos időjárást tartogat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik