Tudomány

Macskák őrzik a világ legértékesebb kincseit

Richard Maschmeyer / Getty Images
Richard Maschmeyer / Getty Images

Nagy Katalin orosz cárnő 259 éve, 1764. március 16-án alapította meg Szentpéterváron a világ egyik legnagyobb és legismertebb múzeumát, az Ermitázst – írja a Múlt-kor. Az 1775-re befejezett épület egyben menedékként is szolgált Katalin számára, ahol bizalmasaival szórakozhatott – innen az ermitázs elnevezés (franciául az hermitage remetelakot jelent).

Az Ermitázs Múzeum több mint 4 millió darabos gyűjteménnyel rendelkezik, 22 kilométert kell annak gyalogolnia, aki a teljes kiállított gyűjtemény minden egyes darabját meg szeretné tekinteni.

A gyűjteményben az olasz reneszánsz, a holland barokk, flamand és francia mesterek alkotásai találhatók, köztük olyan művészek remekei, mint Raffaello, Leonardo, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Monet, Renoir, Cézanne, Van Gogh és Picasso.

Az Ermitázs féltett kincsei közé tartozik a világon egyedülálló szkíta fegyver- és ékszergyűjtemény, a világ egyetlen, Szászánida Birodalomból származó ezüstgyűjteménye, itt található a világ egyik legértékesebb numizmatikai gyűjteménye, míg a legértékesebb arany- és drágakő műkincseket az Arany- és Gyémántszoba rejti.

ewwl / fotki.yandex.ru / Wikipedia

A múzeumnak négylábú őrosztaga is van: az Ermitázsban rengeteg macska lakik, akiket a legenda szerint még Katalin idején vitték Kazanyból Szentpétervárra, és ők azóta védelmezik a műtárgyakat a rágcsálóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik