Tudomány

Kevésbé alszik jól az, akinek háziállata van

Justin Paget / Getty Images
Justin Paget / Getty Images

Az állattartók többsége meggyőződésesen állítja, hogy kedvenceik biztonságérzetet és társaságot nyújtanak számukra, ami javítja a szorongást, a stresszt és a depresszióérzetet is. Egy újonnan közzétett kutatás szerint azonban a kutya-, és macskatartók valójában rosszabbul alszanak, mint azok, akiknek nincsen házikedvence – írja az IFLScience.

Lauren Wisnieski, a Lincoln Memorial Egyetem adjunktusa, a kutatás szerzője szerint amennyiben az ok-okozati összefüggés megállapítható további vizsgálatokkal, az eredmények hatással lesznek a klinikusok ajánlásaira a rossz alvásminőségű betegek kezelését illetően. A szakértő jelezte, az eredményekben azonban megfigyelhető némi ellentmondás.

Egyfelől a kutyák és macskák jótékony hatással lehetnek a tulajdonos alvásminőségére az érzelmi biztonság miatt. Másrészt viszont a háziállatok megzavarhatják gazdáik alvását és úgy tűnik, ez egyértelmű hatással van a pihenés minőségére.

A kutatáshoz Wisnieski és csapata a 2005 és 2006 között végzett amerikai Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adatait használta fel, amelyekből olyan modelleket készítettek, amelyek az alvásminőség fontosabb tényezőit mérték.

Az adatokból kiderült, hogy a kutyatartás nagyobb eséllyel jár együtt alvászavarral, a macskatartóknál pedig nagyobb eséllyel volt megfigyelhető lábrándulás az alvás ideje alatt. A kutatásból nem derült ki, hogy érdemben befolyásolja-e az alvást, ha az említett állatok is az ágyban alszanak, szabadon kóborolnak, vagy egy másik szobában vannak elzárva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik