Tudomány

Videón, ahogy meteor csapódik a Holdba

Christophe Lehenaff / Getty Images
Christophe Lehenaff / Getty Images

Hatalmas villanásra lett figyelmes Daichi Fujii japán csillagász február végén az éjszakai égbolton. A Hold megfigyelésére beállított kamerák lencsevégre is kapták az ezt okozó eseményt, mely során egy meteor csapódott be a Hold felszínébe – írja a Space.com.

A japán csillagász számításai szerint az objektum az Ideler kráter közelében, a Pitiscus krátertől kissé északnyugatra találta el a Holdat  február 23-án, helyi idő szerint 20 óra 14 perc 30,8 másodperckor. Fujii szerint a becsapódás által létrehozott kráter nagyjából 12 méteres lehet, azonban pontos adatokat csak a NASA Lunar Reconnaissance Orbitere, vagy az indiai Chandrayaan 2 űrszonda szolgáltathat majd.

A meteorok átlagosan 48 280 kilométer per órás sebességgel utaznak. A becsapódások során emiatt intenzív hő keletkezik, miközben ragyogó fényt bocsátanak ki, és krátereket hoznak létre. Ezek, méretüktől függően, akár a Földről is láthatók lehetnek.

A meteorok égitestekkel való találkozása nem meglepetés. A Földdel ellentétben azonban a Hold rendkívül vékony légkörrel bír, így az oda belépő objektumok nem égnek el útközben. A mostani megfigyelés tudományos szempontból is fontos lehet, amelyet a holdbázis építéséhez is felhasználhatnak, írja a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik