Tudomány

Több mint 15 millió gyermek éhezik Pakisztánban a klímaváltozás miatt

Fida HUSSAIN / AFP
Fida HUSSAIN / AFP

Fél év telt el azóta, hogy özönvíz árasztotta el Pakisztán területének egyharmadát, melynek következtében milliók élnek ma is sátrakban – írja az Euronews.

A Szindh tartományt érintő természeti katasztrófa legnagyobb áldozatai a gyermekek: a leginkább mezőgazdaságból élő családok elvesztették földjeiket, az országban pedig hatalmas az élelmiszerárak inflációja, így étel sem jut nekik. A Save the Children jótékonysági szervezet szerint a legtöbben napi egy étkezéssel tartják fenn magukat.

Az egyik helyi nő 10 hónapos kisbabájánál súlyos akut alultápláltság alakult ki, mivel az anya gyenge és beteg volt, így nem tudott szoptatni. Az ehhez hasonló esetek közel sem egyedi, kiragadott példák. A Save the Children által működtetett egészségügyi egység orvosa, Dr. Muhammad Hanif szerint a klinikájára alultápláltság miatt jelentkező gyermekek aránya 20 százalékról 60 százalékra nőtt a katasztrófa óta.

A dinamikusan növekvő lakosságú, 233 millió fős ország lakói közül az ENSZ szerint 33 millióan – köztük 16 millió gyermek – szorul még mindig segítségre. 

Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök szerint az árvíz azt jelzi, hogy országa lehet az éghajlatváltozás kiindulópontja. Mindezt úgy, hogy az iszlám nemzet pusztán a globális szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint 1 százalékáért felelős.

A Save the Children szervezet éppen ezért a tavalyi COP27 klímakrízissel foglalkozó csúcstalálkozón kötött, kárenyhítési alap létrehozásáról szóló megállapodás megvalósítására szólította fel a tehetős országokat. A szervezet szerint az alapot olyan éghajlati katasztrófákra kell elkülöníteni, mint a pakisztáni árvíz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik