Tudomány

Napokon belül betör a tavasz, 20 fok lesz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ahelyett, hogy a múlt héten kezdődő „februári tavasz” a kiteljesedés irányába haladt volna, március elején visszatért a tél. A múlt szombaton egy kisebb hidegfront hozott erős szelet és némi lehűlést, majd vasárnap egy másik bevégezte a munkát: az északi országrészben sokfelé havazással indult a hét.

A télies fordulat azonban nem tartós, a hét közepétől felmelegedés indul rengeteg esővel

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hétfő és a kedd még „télben” telik erős kontraszttal az északi és déli országrész között. Hétfőn délen még sokáig kitart a csapadék, miközben a legmelegebb órákban 9-14 fokot mérhetünk, míg északon a nap második felében már csak gyenge havazásra, havas esőre van kilátás. A hőmérséklet maximuma itt 6-8 fok között alakul.

Kedden számottevő csapadék mér nem valószínű, szerda este azonban egy melegfront éri el térségünket, az előttünk álló 8-10 nap kifejezetten enyhének és esősnek ígérkezik. A folyamatos esők mellett csütörtöktől országosan 10-15 fokos maximumokat mérhetünk, miközben sokszor megerősödik a szél, és szinte nem lesz olyan nap, amikor ne esne.

március 14-én éri el csúcspontját, az Afrikából feltörő meleghullám nyomán akár 20 fokot is mérhetünk.

A rendkívül változékony idő oka pedig egy hatalmas ciklonrendszer, amely egész Európa időjárását alakítja az előttünk álló napokban. A felmelegedésnek várhatóan március 15-én vet véget egy hidegfront, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint azonban erősebb lehűlést ez nem hoz, ám továbbra is marad a változékony, csapadékos idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik