Tudomány

Megbetegedést okozhat a műanyag

Rosemary Calvert / Getty Images
Rosemary Calvert / Getty Images

Új, műanyagok okozta betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál – írja a The Guardian. A Londoni Természettudományi Múzeum szakértői elmondták, a plasticosis nevű kórságot kizárólag olyan szárnyasoknál figyelték meg, amelyek emésztőszervei sebhelyesek voltak az elfogyasztott műanyaghulladékoktól.

A betegséget a madarak összes korosztályánál kimutatták, a kutatók szerint még a csibéknél is előfordulhat. A plasticosis a mirigyes gyomorban található mirigyek leállásához vezethet. Ennek hatására az állatok kiszolgáltatottá válnak a fertőzésekkel és parazitákkal szemben, valamint az ételt is nehezebben emésztik meg. 

Amikor egy madár műanyagot fogyaszt, emésztőszervei begyulladnak. Ha a gyulladás rendszeresen előfordul, vagy tartós, a szervek eltorzulnak, sebhelyessé válnak és többé nem működnek megfelelően.

Bár az érintett állatok ránézésre teljesen egészségesnek tűnhetnek, valójában egyáltalán nincsenek jól, szervezetük folyamatosan harcban áll. A a szakértők szerint szinte lehetetlen megelőzni a plasticosist, hiszen mára hihetetlen méreteket öltött a tengereket érintő műanyagszennyezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik