Tudomány

Hiúzok százait lövik le Svédországban

Kaisa Koistinen / 500px / Getty Images
Kaisa Koistinen / 500px / Getty Images

Svédország összesen 201 hiúz elejtését engedélyezte hetekkel azután, hogy vadászok több tucat farkassal végeztek az ország legnagyobb modern kori farkasirtása során – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A tervezett irtás a vadvédők és aktivisták szerint nincs arányban az állatállományra vagy az emberekre jelentett veszélyekkel, és arra kérik az Európai Uniót, tegyen lépéseket Svédországgal szemben a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

Ez egy trófeavadászat, olyan, mintha Afrikába mennénk oroszlánokra vadászni.

– mondta Magnus Orrebrant, a Svenska Rovdjursföreningen állatvédő csoport vezetője, aki petíciót indított a hiúzok trófeavadászatának leállítására.

Akár ki is halhatnak

Svédországban mintegy 1450 hiúz él, körülbelül háromszázzal kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt. A svéd környezetvédelmi hivatal szerint az országnak csak 870 állatra van szüksége az egészséges populáció fenntartásához. A hiúz fontos szerepet játszik Svédország szarvas-, jávorszarvas- és vaddisznóállományának szabályozásában.

Múlt hónapban arra figyelmeztettek a természetvédők, hogy az európai hiúzállomány összeomolhat, ha nem tesznek azonnali erőfeszítéseket az állatok védelmére. A Franciaországban megmaradt nagymacskákon végzett vizsgálatok azt mutatják: genetikai sokféleségük olyan alacsony, hogy beavatkozás nélkül kihalhatnak a következő harminc évben. A hiúzok egész Eurázsiában elterjedtek, de élőhelyük elvesztése, a beltenyészet, az orvvadászat és a közlekedési balesetek miatt számos országban csökken az állományuk.

A szakértők véleménye

A nagymacskákat a párzási időszakban vadásszák, ekkor a legvastagabb a bundájuk, ami különösen vonzó a vadászok számára. A hiúz a svéd vadászszövetség szerint sem jelent veszélyt az emberre. Henrik Falk, a szövetség tanácsadója úgy véli, a hiúzvadászat inkább az izgalomról szól, néhány vadász számára pedig az állat bundája a motiváció.

Az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve szerint a vadászat a haszonállatok védelme vagy a közbiztonság fenntartása érdekében engedélyezhető. Benny Gäfwert, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértője úgy gondolja, erősen megkérdőjelezhető, hogy e feltételek bármelyike érvényes-e a svédországi hiúzra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik