Tudomány

Ausztrália visszakapja a Cook kapitány által ellopott lándzsákat

mikroman6 / Getty Images
mikroman6 / Getty Images

Visszaadják a jogos tulajdonosának azt a négy lándzsát, amelyet több mint 250 évvel ezelőtt lopott el Cook kapitány és legénysége a mai Sydney területén található Botany-öbölből – írja a Guardian.

A kamayi lándzsák csak egy kis részét tették ki annak a 40 tárgynak, amelyet a felfedező 1770-ben, a gweagal néppel való kapcsolatfelvétel idején lopott el, és szállított a HMB Endeavour hajó fedélzetére. A relikviák 1771 óta voltak a Cambridge-i Egyetem tulajdonában.

Időközben az is kiderült, hogy a lándzsákat eltörték annak érdekében, hogy a hajón Angliába szállíthassák azokat.

A helyi őslakosokat képviselő földtanács elnöke, Noeleen Timbery elmondása több mint egy évtizedig tartott az egyezkedés a lándzsák visszavételéről. A tárgyalásokban résztvevő Gujaga Alapítvány elnöke, Ray Ingrey hozzátette, a döntés hatalmas jelentőséggel bír az őslakosok számára.

A lándzsák hazatérését hivatalosan is jóvá kell hagynia az egyesült királyságbeli jótékonysági bizottságnak, az ezt követő hónapokban a lándzsák visszatérnek Ausztráliába. A Cook kapitány által elvett relikviák a megszólalók szerint a Kurnellben felépítendő látogatóközpontban kapnak majd végső otthont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik