Tudomány

Rejtélyes szoborra bukkantak a Húsvét-szigeten

Volanthevist / Getty Images
Volanthevist / Getty Images

Ősi szobrot fedeztek fel egy kiszáradt tó medrében a Húsvét-szigeten – írja az IFLScience. Az értékes leletet üledék és nádas rejtette el, a kőfejre bukkanó csapat úgy véli, akár több szobor is lapulhat a mederben.

A Húsvét-szigeten található jellegzetes szobrok hivatalos elnevezése moai, legtöbbjüket 1250 és 1500 között készítették a sziget őslakói. Jellemzően a Rano Raraku nevű vulkáni kráterből bányászott megszilárdult vulkáni hamuból vagy tufából faragták ki őket, ahogyan a nemrégiben talált darabot is.

Eddig összesen közel 1000 darab moai létezéséről tudunk, ez a felfedezés azonban bizonyítja, többet is rejtegethet még a sziget.

A szobrok élő törzsfőnököket vagy istenített ősöket ábrázoltak, és túlnyomórészt a part mentén kiépített teraszokon helyezték el őket, arccal a sziget belseje felé, mintegy a törzsi földekre tekintve.

Átlagosan 4 méter magasak és 12,5 tonna tömegűek, ám vannak ennél jóval nagyobbak is – egyesek a 10 méteres magasságot is megközelítik. A most felfedezett moai valamivel kisebb az átlagos méretnél. A szakértők egyelőre nem tudják, miért helyezték az őslakók a szobrot a tó medrébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik