Tudomány

Megkongatták a vészharangot a véres hasmenést okozó baktérium miatt

Getty Images / bymuratdeniz
Getty Images / bymuratdeniz

Megkongatta a vészharangot az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) egy hasmenést okozó szuperbaktérium miatt – írja a Gizmodo. A CDC adatai szerint az elmúlt fél évtizedben jelentősen megszaporodtak a Shigella baktérium gyógyszereknek is ellenálló törzsei.

Bár ezek a fertőzések jellemzően nem súlyosak, az életveszélyes esetek megelőzéséhez és kezeléséhez antibiotikumokra van szükség. A problémát az okozza, hogy egyre több az olyan baktérium, amelyek képes átadni rezisztenciagénjeiket.

Míg a hivatal adatai szerint 2015-ben a baktérium egyik törzse sem volt ellenálló az antibiotikumos kezelésekkel szemben, 2022-ben már 5 százalékuk mutatott rezisztenciát. További aggodalomra adhat okot, hogy a Shigella rendkívül fertőző, így a járványok gyorsan elszabadulhatnak a jelentés szerint.

A baktérium fertőzött élelmiszerrel és vízzel, valamint emberek közötti érintkezéssel, tehát szexszel is továbbadható.

Erre nemrégiben volt is példa: a Zöld-foki szigeteken nemrégiben több száz turista betegedett meg a fertőzés következtében. A kutatók aktívan dolgoznak a Shigella elleni vakcinákon, sőt klinikai kísérletek keretében is tesztelik azokat.

Addig azonban csupán rendszeres kézmosással és a higiénia fokozásával csökkenthető a Shigella és sok más gyomorbaktérium átvitelének kockázata. Akinél felmerül a betegség gyanúja, érdemes elszeparálnia magát, valamint kerülni az úszást és az ételkészítést is, ahogy a nemi aktust is.

A fejlődő országok szenvedhetik meg

A Shigella a hasmenés egyik leggyakoribb forrása a világon, csak az Egyesült Államokban mintegy 450 ezer fertőzést okoz évente. A legtöbb eset enyhe, de így is nagyjából egy hétig tartó hasmenést, lázat és görcsöket okozhat. Esetenként az is előfordul, hogy a hasmenés véressé válik, a fertőzés pedig olyan olyan szövődményeket okozhat, mint a súlyos kiszáradás, vesekárosodás vagy vérmérgezés.

Súlyosabb tünetek jellemzően a fiataloknál és a legyengült immunrendszerű betegeknél jelentkeznek.

A fejlettebb országokban leginkább csak kórházi kezelést igényel a betegség, és általában pihenéssel és gyakori folyadékpótlással kezelhető. A fejlődő országok azonban jelentős veszélyben vannak: az Egészségügyi Világszervezet szerint a Shigella évente mintegy 200 ezer ember halálát okozza, jellemzően a szegényebb országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik