Tudomány

42 új állatfajt fedezett fel egy magyar kutató

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Negyvenkét új csigafajt fedezett fel Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatója egy nemzetközi csapattal együttműködve Délkelet-Ázsiában. A kutatócsoport ezzel ötszörösére növelte az eddig ismert Angustopila nemzetségbe tartozó fajok számát – derül ki az ELKH közleményéből.

A felfedezéseknek köszönhetően jelentősen nőtt a tudatásunk egy olyan állatcsoportról, amelyről eddig alig volt ismeretünk.

A különböző országokban – Thaiföldön, Laoszban, Vietnamban és Mianmarban – gyűjtött új fajok közül csak néhány mérete haladja meg az egy miliméteres nagyságot.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH)

A csigafajok elkülönítése alapos morfológiai vizsgálat során történt, elsősorban a héj alakja, a csigaház felszíni struktúrája, valamint a szájadékban található fogak száma és elhelyezkedése alapján.

Páll-Gergely Barna zoológus, malakológus néhány éve világhírű lett, amikor felfedezte a világ legkisebb csigáját. A prominens tudóssal lapunk interjút is készített, amelyből kiderül, milyen egy csigaszakértő munkája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik