Tudomány

Fiatal orvosnőt küld az űrbe Japán

Kazuhiro NOGI / AFP
Kazuhiro NOGI / AFP

Tizenhárom év után ismét űrhajósok toborzásába kezdett a a japán űrkutatási hivatal (JAXA), amelyre több mint négyezer előképzettség nélküli ember jelentkezett. A szelektálás végeztével egy 28 éves orvosnő és a Világbank egy 46 éves szakértőjére esett a hivatal választása – írja az MTI.

A fiatal hölgy, Joneda Aju jelenleg sebészként dolgozik a Japán Vöröskereszt egészségügyi központjában, képzése után azonban ő lehet az ország harmadik női űrhajósa. Az országnak jelenleg hat űrhajósa van, közülük mind férfi. Ezt a számot növelheti a másik kiválasztott, Szuva Makoto, aki katasztrófakockázatok elemzésével foglalkozik a Világbanknál.

Az orvosnő főleg az űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását szeretné kutatni, a Világbank egykor Ruandában tanító klimatológusa pedig a Hold és a Mars klímáját tanulmányozva szeretne olyan tanulságokat levonni, amellyel a földi éghajlatot is jobban megismerhetnénk.

A leendő űrhajósok két év kiképzés után a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldendő missziókon vagy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis nevű holdraszállási programjában vehetnek részt. Japán azt szeretné, ha az Egyesült Államok után a második országként küldhetne űrhajóst a Holdra. A JAXA várhatóan 5 év múlva indít újra toborzási kampányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik