Tudomány

Maja kincsre bukkantak Mexikóban

Paul Biris / Getty Images
Paul Biris / Getty Images

Egy maja uralkodónőt, esetleg istennőt ábrázoló domborművet fedezhettek fel Mexikóban, a Yucatán-félszigeten – írja az MTI. Az Ek Balam romvárosromnál feltárt alkotáson egy női alak látható keresztbe tett csontokkal díszített szoknyában, amint megragadja egy nála alacsonyabb, hátrakötözött kezű férfi haját.

Diego Prieto, a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) igazgatója szerint egy uralkodónőt ábrázolhat a dombormű, amelynek megtalálása különösen fontos.

A központi figurájának csak az alsó fele maradt fenn. A szakértők között nincs egyetértés abban, hogy valóban egy uralkodót jelenítettek-e meg, ahogy abban sem, hogy egyáltalán női alakról van-e szó.

Bár az INAH hétfőn tett hivatalos bejelentést a felfedezésről, Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök már vasárnap közzétett a Twitteren egy fényképet a leletről.

David Stuart, a Texasi Egyetem professzora úgy véli, érdekes felfedezés a dombormű, amely szerinte inkább egy istennőt ábrázolhat a csontokkal díszített szoknya alapján, de akár valamilyen alvilági, az újjászületéshez és az áldozatbemutatáshoz köthető figura is lehet. Susan Gillespie, a Floridai Egyetem antropológusa kiemelte: régóta ismert, hogy a maja kultúrában volt néhány kiemelkedő női vezető, tehát elméletileg lehetséges, hogy egy uralkodónőt ábrázol az alkotás. Ezt egyértelműen azonban nehéz megállapítani, már csak azért is, mert időnként a férfi uralkodókat is megjelenítették hasonló öltözékben.

Ek Balam egy ősi maja lelőhely Cancún és a híres Chichen Itza maja romváros között. Kulturális és vallási központ volt, amely időszámítás szerint 600 és 850 között élhette virágkorát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik