Tudomány

Újra betör a tél Magyarországra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt napokban egy mediterrán ciklon sodorta vissza a telet a Kárpát-medencébe, meglehetősen hűvös nappalokat, jeges éjszakákat és több helyen is havat okozva. A hétfői nap folyamán a ciklon keleti irányban elhagyja térségünket, és folytatódik a hullámvasút.

Néhány napnyi enyhülést követően sarkvidéki légtömegek érkeznek fölénk, időjárásunk egy hónapnyit »visszalapoz« a naptárban

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Betör a hideg

Kedden még marad a hideg, a csapadékhajlam azonban jelentősen csökken, csak helyenként és elvétve számíthatunk kisebb hószállingózásra, vegyes halmazállapotú csapadékra. Szerdától egy anticiklon hatására, a szárazabb időben a mostaninál pár fokkal melegebb lesz: a hét közepén 7-12 fok körül alakulnak a maximumok.

Mire azonban komolyabban beleélnénk magunkat, már jön is a változás, szombaton ugyanis sarkvidéki légtömegek nyomában

országosan legfeljebb öt fokra és fagyos éjszakákra számíthatunk.

Jön az utánpótlás

Jelentős eltérésekre helyi szinten nem számíthatunk, a csúcshőmérsékletek 3-8 fok körül alakulnak, a meteorológus szavai szerint „átlagos február eleji időre van kilátás”. Csapadék nem valószínű, helyenként havazhat, de nagyobb mennyiség sehol nem látszik.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő héten még kitart a hideg utánpótlása északról, néhány napos enyhülésre március 12-13-ától számíthatunk. Jelen állás szerint azonban ez sem tart sokáig: a nyugatias áramlás annyira gyenge, hogy előre láthatóan 2-3 nap múlva ismét visszatér a hideg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik