Tudomány

Nyakig betemette a hó a tojásait védő madarat

Egy igen kitartó fehérfejű rétisast sikerült videóra venni az amerikai Minnesota államban – írja a Business Insider. A fészekhez kihelyezett kamera megörökítette, hogy a madár nem volt hajlandó hátrahagyni tojásait egy téli viharban.

A sas még akkor is a fészekben maradt, amikor már nyakig betemette a hó.

A kamera a Minnesotai Természeti Erőforrások Hivatalához tartozik, a szervezet élőben közvetít a fészekből. A helyi madárpárnak két tojása van, a hím és a tojó felváltva vigyáz az utódokra. A hó érkezésére valószínűleg számítottak, a vihar előtt ugyanis sok fészekanyagot gyűjtöttek össze.

A héten nagy mennyiségű hó hullott le Minnesotában, azok, akik helyi idő szerint csütörtök reggel néztek rá az élő közvetítésre, láthatták a szinte teljesen betemetett sast. Az állat végül felállt, lerázta magáról a havat, majd rendett tett a fészekben.

Meglepő módon a hótakaró még segíthet is a tojások melegen tartásában, hiszen szigetelőként védhet. A tojások most még mélyebbre fészkelődtek a puha tollakba, a füvek és levelek közé.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a saspárnak lesz még egy tojása. A fajnál a nőstények két-három nap eltéréssel tudnak tojást rakni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik