Tudomány

Veszélybe került a tequila a klímaváltozás miatt

Dc Johnson / EyeEm / Getty Images
Dc Johnson / EyeEm / Getty Images

Az éghajlat változása az életünk számos aspektusát befolyásolja: sűrűbben fordul elő vízhiány a nyári hónapokban, a hőmérséklet pedig gyakran szélsőségek között változik. A növények is egyre nehezebben alkalmazkodnak ehhez a folyamathoz, melynek következtében úgy tűnik, hogy az olyan agávé alapú likőrök, mint a tequila vagy a mezcal is hiánycikké válhat hamarosan – írja az Euronews.

Az agavé növényeket – amelyek Közép-Amerika forró, száraz sivatagjaiban nőnek – a mexikói hosszúorrú denevér porozza be. A Bat Conservation International elnevezésű nonprofit szervezet szerint a denevér és a növény közötti kapcsolat olyan erős, hogy az egyik eltűnése a másik fennmaradását is veszélyeztetné. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a faj számára megfelelő környezet az éghajlatváltozás hatására csökkeni fog.

Márpedig ahogy a denevérek száma csökken, úgy az agávé növények termése is jelentősen, akár 75 százalékkal visszaeshet.

A két szeszesital után hatalmas a globális kereslet, ezért a helyi termelők attól tartanak, túlzott mértékűvé válhat a földek megművelése. A hivatalos adatok szerint a mexikói mezcal export értéke a 2015-ös közel 20 millió dollárról 2020-ra mintegy 63 millió dollárra ugrott. A tequilaexport értéke pedig még ennél is jóval magasabb lehet.

Bár a mezcal és a tequila előállítási módszere hasonló, néhány fontos különbség azért mégis van. A tequilát a nyugati Jalisco államban kék agavéból készítik, míg a mezcalban más fajtákat használnak. Ezek közül néhánynak 15 évig vagy még ennél is tovább tart az érlelése – ez a hosszú idő pedig azt jelenti, hogy különösen érzékenyek a túlzott termelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik